Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Flaming Lamborghini στο boheme café bar(video-foto)

Θα σας μιλήσω σήμερα για το θρυλικό και ‘’φλογερό’’ ‘’σφηνάκι’’ Flaming Lamborghini. Οι φήμες λένε ότι πρωτοπαρασκευάστηκε στην αρχή της δεκαετίας του ’80 κάπου στην Αμερική όταν
οι ταινίες του Τζων Τραβόλτα με το ‘’Grease’’ και το ‘’πυρετός το σαββατόβραδο’’ κυριαρχούσαν στην Ελλάδα και συνέπαιρναν την νεολαία της εποχής. Εγώ το γνώρισα από μια παρέα αμερικανών τουριστών, που μου ζήτησαν να τους το φτιάξω σε μεγάλη Disco της παραλιακής στην Αθήνα όπου εργαζόμουν το 1983.Θα παραθέσω την συνταγή έτσι όπως την έχω γνωρίσει και την παρασκευάζω τόσα χρόνια, αν και έχουν κυκλοφορήσει κάποιες παραλλαγές του από τότε.

Mojito cocktail(video)


Τώρα που το καλοκαίρι είναι  πλέον τόσο κοντά, θα ήθελα να κάνω ένα αφιέρωμα  για  ένα από τα δημοφιλέστερα κοκτέιλ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, το Mojito, ένα υπέροχο δροσιστικό ποτό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, την προέλευσή του, τους θρύλους γύρω από αυτό, την αυθεντική συνταγή και τις παραλλαγές του.
Η λέξη mojito είναι υποκοριστικό του mojo , μια αφρικάνικη λέξη-κατάλοιπο της δουλείας  και σημαίνει μικρό ξόρκι. Τη λέξη mojo τη συναντάμε και στη κουζίνα της Κούβας  για κάποιες σάλτσες με βάση το χυμό του lime και άλλων εσπεριδοειδών. Υπεύθυνοι για την ονομασία αυτή λέγεται ότι  είναι οι φτωχοί αφρικανοί σκλάβοι που εργάζονταν  ως την  αρχή του προηγούμενου αιώνα στη φυτείες ζαχαροκάλαμων  στη Κούβα και έπιναν ένα μίγμα με βάση τον προπομπό του σύγχρονου ρούμι το aquardiente( αφιλτράριστο ρούμι από ζαχαροκάλαμο) με χυμό lime, ζάχαρη και μέντα, σαν προληπτικό φάρμακο, ενώ  κατ΄ άλλους  για  να ξορκίσουν την ‘’τύχη’’ τους.